lauantai 24. toukokuuta 2014

Osa 11: "Arja - toimistosihteeri"

Osa 11: "Arja - toimistosihteeri"

Arja oli ainoa jolla oli aina kaikki langat käsissään. Hän tiesi mitä tahtoi ja eteni aikataulussa kuulutusten mukaan kuin juna kiskoja pitkin asemalta toiselle. Arja alkoi seurustella teinityttönä tulevan miehensä Jamin kanssa, ja he menivät naimisiin vihdoin, kun kummatkin olivat ohittamassa kolmenkympin rajapyykin. Nyt tai ei koskaan.

Muistan kuinka häissä katselin hymyilevää paria, ja näin mielessäni, ettei tämä liitto tulee kestämään kauaa. En tiedä mistä vaikutelma syntyi. Näin kuvina mielessäni sen, mikä tapahtui paljon nopeammin kuin kukaan saattoi uskoa - vähiten varmasti he itse. Parin kuukauden kuluttua tuore aviopari oli jo eronnut.

Muistan aamun kun Arja kertoi kylmän rauhallisesti heidän erostaan, vailla vihaa tai katkeruutta. Totesi vain tapahtuneen. En osoittanut minkäänlaista yllättyneisyyttä tai sanonut mitään merkittävää. Ehkä totesin, että vai niin pääsi käymään. Saatoin myös todeta, mitä aiot seuraavaksi. Jotainhan siinä tilanteessa täytyi sanoa. Ehkä lausuin muutaman lohduttavan sanan. Tiesin kuitenkin, ettei Arja ollut sellainen ihminen, joka kaipasi sääliä tai surkuttelua tapahtuneen takia.

Arja oli nähnyt elämässä niin paljon kaikenlaista, ettei tämäkään asia tullut hänelle enää kovin suurena yllätyksenä, minkä hän sanoi myös ääneen. Juuri siksi, hänen vahvuutensa takia, ihailen Arjaa ehkä enemmän kuin muita tuntemiani ihmisiä. Hän on elämän selviäjiä, ja kun olot ovat suotuisat, hän pystyy mihin tahansa. Parasta Arjassa on se, että hän osaa katsoa asioita niin itsensä kuin muiden kannalta, mikä taito esimerkiksi poliitikoilta ja muodollisesti ylenpalttisen sivistyneiltä ihmisiltä puuttuu. Hän on nykyaikainen kansannainen ja ylpeä itsestään. Häntä ei voi katsoa kuin ylöspäin.

Jami oli sinä iltana tunnustanut, että hänellä oli Tanhuvaaran urheiluopistolla toinen nainen, kun Arja oli häntä hieman kovistellut. Ja se oli siinä sitten. He päättivät erota yksimielisesti ilman suurempia tunteiden kuohuja. Avioliitto oli vain välttämätön välivaihe ennen lopullista eroa. Se oli siirtymistä rakkauden haudalle. Kenties kostona eksälleen tai loukatulle ylpeydelleen Arja oli vähän aikaa suhteessa itseään paljon vanhemman miehen kanssa. Koska Jami oli ollut Arjan elämän mies, hän päätti elää loppuelämänsä yksin. Sitä ei tarvinnut sanoa ääneen. Sen tiesi jokainen joka tunsi hänet.
Arjan ja Jamin välillä oli samanlainen luokkaero kuin minun ja Hilpan välillä. Huomasin sen jo aiemmin. Se oli varmasti yksi tärkeä syy eroon. Jami oli hyväosaisten vanhempien ainoa lapsi.

Opiskellut merkittävässä amerikkalaisessa yliopistossa ja oli huippu-urheilija. Arja oli vain tavallinen kansannainen myös tavoiltaan. Ei hänestä ollut piireihin niin kuin Susannasta, joka oli sporttinen ja edustava itäsuomalainen Astuvansalmen amatsooni, joka tunsi suomalaisen yläluokan tavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti