lauantai 24. toukokuuta 2014

Osa 22: "Elämän mielettömyys osa 3"

"Elämän mielettömyys osa 3"

Venla oli taas raskaana. Pahimmillaan pari kertaa vuodessa. Synnyttämisen jälkeen poikasista oli päästävä eroon. Gerd antoi niitä aluksi naapureilleen, ja kuka nyt sattui haluamaan söpöjä puoliangoraisia valkoisia kissoja. Tuttavat, sukulaiset ja kylänmiehet olivat kuitenkin parin pesueen jälkeen käyty läpi.

Hilppa sanoi äidilleen, että tämä käyttäisi Venlan eläinlääkärissä ja leikkauttaisi kissan. Olin kuullut saman keskustelun ainakin kaksi kertaa aiemmin, enkä halunnut puuttua siihen. Asia ei kuulunut minulle ja olin samaa mieltä Hilpan kanssa, eikä Gerdkään ollut eri mieltä. Hän ei vain hennonut leikata kissaansa mitä piti luonnottomana.

Ristiriitaisesti Gerd ei pitänyt luonnottomana sitä, että hän joutui joka kerta tappamaan koko pesueen, jos ja kun kukaan ei halunnut kissanpentuja. Gerd oli tehnyt temppunsa jo 3-4 kertaa, ja lupasi joka kerta tehdä asialle jotain. Hän ei kuitenkaan halunnut tappaa kissoja, eikä hän nauttinut siitä. Kaikkea muuta. Gerd rinnasti vastasyntyneiden tappamiseen ihmisten abortoimiseen. Ajatus tuntui Gerdistä luontevalta, mutta ei Hilpasta, hänestä se oli vastenmielistä ja vastuutonta.

- Pitäisit Venlan edes sisällä silloin, kun sillä on kiima-aika, sanoi Hilppa tuohtuneena, kun ei muuta enää keksinyt.

- Miten sinä pidät kissan sisällä, joka on tottunut kulkemaan vapaana. Sisään ja ulos silloin kun haluaa, sanoi Gerd närkästyneenä. Sitä paitsi silloin pitäisi hankkia kissanhiekkaa, ja antaa kissan tehdä tarpeensa sisällä. Ei siitä tulisi yhtään mitään. Ei, ei.

Oltuaan aikansa hiljaa, naiset unohtivat asian, ja siirtyivät päiväjärjestykseen. Yleensä he puhuivat mökistä - Hilpan kotitalosta - ja mitä sille tällä kertaa pitäisi tehdä. Paikat pidettiin hyvässä kunnossa. Naapureiden kanssa oli ikiaikainen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus, ja aina kun jotain isompaa tarvitsi tehdä, se tehtiin yhdessä. Hilpan sukupolven aikana tosin sopimus oli vähitellen itsestään purkautunut, kun lapset olivat lähteneet maailmalle.

Naapureilla oli ollut jopa yhteisiä laidunmaita, eikä yhteisomistus aiheuttanut mitään ongelmia. Lapset hoidettiin ja kasvatettiin porukalla. Kun vanhemmat aikanaan kuolisivat, kaikki menisi uudelleenjakoon. Maailmalla olevat lapset saisivat osuutensa, jos mitään jaettavaa ylipäätään oli.

Kesän aikana oli tarkoitus vaihtaa vanha huopakatto peltikattoon. Hilpan veli Paavo ja naapurinmies olivat sopineet, että he kiinnittävät pellit yhden viikonlopun aikana. Urakka ei ollut kovin suuri. Naapurinmies tekisi valmistelutyöt ja tilaisi pellit K-raudasta. Muut auttavat tarvittaessa katolla olevia työmiehiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti